Varlığın Unutuluşu ve Yurtsuzluk Üzerine: Heidegger’in Heimatlosigkeit Kavramı ile Tasavvufun Gurbet Tasavvuru Arasında Bir Karşılaştırma Denemesi
Öz
Bu makale, Martin Heidegger’in modern insanın varlıkla bağının zayıflamasını anlatmak için kullandığı “Heimatlosigkeit” (yurtsuzluk) kavramı ile tasavvufta insanın Allah’tan ayrılışı ve yeniden O’na yönelişini ifade eden “gurbet” tasavvurunu konu edinmektedir. Çalışma, söz konusu iki kavram arasındaki ilişkiyi, ait oldukları geleneklerin ontolojik temelleri ve insanın varoluşunu anlamlandırma biçimleri bakımından yapısal ve işlevsel düzeyde incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemine dayalı olarak yürütülen makalede, Heidegger’in yurt ve yurtsuzluk düşüncesi ile sûfî metinlerindeki vatan ve gurbet anlayışı karşılaştırmalı analiz ve kavramsal çözümleme çerçevesinde ele alınmıştır. Bu inceleme sonucunda, her iki geleneğin farklı ontolojik ve epistemolojik zeminlere dayanmasına rağmen, insanın dünyadaki varoluşunu “kopuş” ve “geri dönüş” ekseninde yorumlamaları açısından belirli benzerlikler taşıdığı; bununla birlikte, bu benzerliklerin ontolojik bir özdeşlik anlamına gelmediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu yönüyle çalışma, modern felsefe ile tasavvuf düşüncesi arasında temkinli ve analitik bir karşılaştırma modeli sunarak literatüre katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Anahtar Kelimeler
Etik Beyan
Kaynakça
- Abdulkerim el-Cili. El-İnsânü'l-Kâmil Fî Ma’rifeti’l-Evâhir ve’l-Evâil. Beyrût: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1997.
- Açıkgenç, Alparslan. Being and Existence in Sadra and Heidegger a Comparative Ontology. İstanbul: İbn Haldun Üniversitesi Yayınları, 2020.
- Akkaya, Veysel. “Sûfî Kişiliğin Teşekkülünde ‘Hatırlama’ Bağlamında Zikrin Rolü.” Turkish Studies-Comparative Religious Studies 14/3 (2019): 441–450. https://doi.org/10.29228/turkishstudies.23003.
- Aydoğan, Ahmet, ed. Heidegger: Teknoloji ve İnsanlığın Geleceği. Say Yayınları, 2017.
- Azadpur, Mohammad. “The Sublime Visions of Philosophy: Fundamental Ontology and the Imaginal World.” In Islamic Philosophy and Occidental Phenomenology on the Perennial Issue of Microcosm and Macrocosm. Ed. Anna Teresa Tymieniecka. Dordrecht: Springer, 2006.
- Bağdâdî, Cüneyd. Resâilü’l-Cüneyd. Ed. Ali Hasan Abdulkâdir. Kahire, 2003.
- Câmî, Abdurrahmân. Nefehâtü’l-Üns. İstanbul: Salih Kitaplar, 2019.
- Cengiz, Muammer. “Tasavvuf Tarihinde Elest Mîsâkına Dair Yorumlar.” Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 10/50 (2017): 904–924.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Tasavvuf
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Melek Karacan
*
0000-0001-5289-3806
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
16 Haziran 2026
Gönderilme Tarihi
26 Ocak 2026
Kabul Tarihi
28 Nisan 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 13 Sayı: 25