Araştırma Makalesi

Postmodern Gündelik Hayatta Normalin Zorbalığı

Cilt: 9 Sayı: 17 15 Haziran 2022
PDF İndir
EN TR

Postmodern Gündelik Hayatta Normalin Zorbalığı

Öz

Sosyalizasyon sürecinde gündelik hayatın sahip olduğu normallik, bireyin edim-bilgisini düzenlediği bir ayna işlevi görmektedir. Bu bağlamda dinler, gündelik hayatı düzenlemeyi ve dolayısıyla normal olanı tanımlayabilmeyi amaç edinmekte; müminleri için bir rutin çerçevesi oluşturmak istemektedir. Fakat gündelik hayatın zaman ve mekân temelinde yaşadığı değişim, etkileşimin mahiyetini dönüştürmekte ve bireyin farklı gerçekliklere temasını olağan hale getirmektedir. Çoğul gerçeklikler içerisindeki bireyin biyografisi, gündelik deneyimler üzerinden şekillenmektedir. Söz konusu deneyimler bilince dâhil olmakta, bireye yönelim alanları için rasyonel bir zemin sunmaktadır. Bireysel bilginin merkezileştirildiği postmodern süreçle birlikte dinler, diğer tüm anlatılarla eşitlenmiş bir halde gündelik hayata katılmaktadır. Bireysel pratikleri meşrulaştıran kaynak yine bireyin kendisi olmakta; arzu, postmodern gündelik hayata gönüllü katılımı sağlamaktadır. Çalışmamızda postmodern gündelik hayatın imkân tanıdığı özgürlüğün kişilerarası boyutu ve arzu ile ilişkisinde din karşısındaki yapısal farklılığı ortaya konmaktadır. Tercih yapmak zorunda olan bireyin pratik bilincindeki düşünümsel boyut ön plana çıkarılarak normalin zorbalığı altında kavramsallaştırılmaktadır. Böylelikle eylemi bir onanmaya muhtaç bireyin değişen onay mercii vurgulanmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmed, Akbar S. Postmodernizm ve İslam. çev. O. Ç. Deniztekin. İstanbul: Cep Kitapları, 1995.
  2. Aktay, Yasin. “Postmodern Dünyada Din: Bir Anlatı mı, Tanrı’nın İntikamı mı?” Din Sosyolojisi. der. Y. Aktay - M. E. Köktaş. Ankara: Vadi Yayınları, 2007, 331-344.
  3. Arslan, Hüsamettin. “Postmodernite, Postmodernizm ve Türkiye”, J. W. Murphy. Postmodern Sosyal Analiz ve Postmodern Eleştiri. çev. H. Arslan, İstanbul: Paradigma Yayınları, 2000, 1-7.
  4. Baudrillard, Jean. Simülakrlar ve Simülasyon. çev. O. Adanır. Ankara: Doğu Batı Yayınları, 2011.
  5. Bauman, Zygmunt. Cemaatler, Güvenli Olmayan Bir Dünyada Güvenlik Arayışı. çev. N. Soysal. İstanbul: Say Yayınları, 2016.
  6. Bauman, Zygmunt. Intimations of Postmodernity. London: Routledge, 1992.
  7. Bauman, Zygmunt. Özgürlük. çev. K. Eren. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2015.
  8. Bauman, Zygmunt. Postmodern Etik. çev. A. Türker. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2011.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

5 Ocak 2022

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 17

Kaynak Göster

ISNAD
Yalçi, Abdurrahman. “Postmodern Gündelik Hayatta Normalin Zorbalığı”. Mütefekkir 9/17 (01 Haziran 2022): 177-198. https://doi.org/10.30523/mutefekkir.1128649.