XVII. yy. Agra Yapılarında Çiçek Üslubu
Öz
Hindistan, tarihî özelliklerinin yanında, farklı ırk, kültür ve dinleri bünyesinde barındıran yapısıyla eşsiz zenginliğe sahip bir ülkedir. Özellikle dini grupların çeşitliliği, süsleme üzerinde etkili olmuş ve bu durum süsleme sanatı ile ilgili bir zenginliğin oluşmasını sağlamıştır. Din ve tezyînat arasında yakın ilişki bulunmasından dolayı her inanç grubu kendi dini anlayışı çerçevesinde ibadethaneler inşa etmişler ve bu mekânları yine inançları çerçevesinde süslemişlerdir.
Babürler Dönemi içerisinde Hindistan coğrafyasında özellikle Agra’da Türk izleri taşıyan pek çok yapı inşa edilmiştir. Şah Cihan’ın iktidarı süresince inşa edilen yapıların tezyînatında XVI. yy. Osmanlı nakkaşlarından olan Kara Memi üslubunun benzeri bir çiçek üslubu dikkat çeker. Bu yapılar içerisinde en meşhur olan Tac Mahal’dir. Osmanlıların başta mimari olmak üzere diğer sanatlarda kendi kültür ve sanatını tanıtmada baskıcı bir anlayıştan ziyade uygulama yapılan yörenin kültürel özelliklerine saygı ve hassasiyet gösterdiği malumdur. Dolayısıyla Agra yapılarındaki tezyinat özelliklerini sadece üslup açısından benzetebiliriz.
Anahtar Kelimeler
Tam Metin:
PDFRefback'ler
- Şu halde refbacks yoktur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.


İndeks ve Veritabanları
Araştırmax, Crossref, ASOS Index, DergiPark, DOAJ (Directory of Open Access Journals), DRJI (Directory of Research Journals Indexing), EBSCO SocINDEX with Full Text, EBSCO One Belt, One Road Reference Source, EBSCO Sociology Source Ultimate, ERIH Plus (European Reference Index for the Humanities and the Social Sciences ), Ideal Online, Index Copernicus, InfoBase Index, İSAM İlahiyat Makaleleri Veritabanı, MIAR - Information Matrix for the Analysis of Journals, OCLC WorldCat, OpenAIRE, Polish Scholarly Bibliography (PBN), ROAD: Directory Of Open Access Scholarly Resources, SOBİAD, Türk Eğitim İndeksi